" De Worstmakerij "
M. Wilhelmus.
Het
bewerken, roken en garen van rund-, varkens en kippenvlees
zit de familie Wilhelmus in het bloed. Vader Martin rolt
al op zeer jonge leeftijd in het vak van vleesverwerker.
Hij is net 15 als hij als schoonmaker aan de slag kan bij
een corporatie van acht Hilversumse slagers. Dat is halverwege
de jaren zestig.
De samenwerkende slagers slaan in die tijd de handen ineen
bij de productie van worsten en vleeswaren. Via winkels vinden
deze producten de weg naar de consument. Na korte tijd zet
Martin de dweil tegen de muur en wordt chefslager bij één
van de slagerijen.
Na zijn militaire dienst keert hij terug naar de coöperatie
als worstenmaker. Als hij de kans krijgt het coöperatieve
bedrijf zelfstandig voort te zetten, grijpt hij die. Op z'n
21e is Martin dan ook zelfstandig ondernemer in Hilversum.
De zonen.
De
oudste twee zonen van Martin, Martijn en Erwin, delen al
vroeg vaders interesse in het slagersvak. Van jongs af lopen
ze al mee in het bedrijf. Mede daardoor krijgen ze al op
jonge leeftijd verantwoordelijkheden.
''Zie het maar als een soort virus dat pa op zijn kinderen
overbrengt, wij zijn gewoon gehersenspoeld door onze vader" verteld
Martijn gekscherend.
Dat het bedrijf nu in Lelystad zit, is eigenlijk toeval.
De combinatie van groei, regelgeving en milieueisen dwong
de familie Wilhelmus ruim tien jaar geleden uit te gaan zien
naar een nieuwe vestigingslocatie. De architect met wie ze
contact hadden, heeft ooit de voormalig schapenslachterij
aan de Verlaatweg in Lelystad ontworpen. En hij wist dat
het pand beschikbaar was.
Smaak
Het
assortiment van de Worstmakerij bestaat uit 150 verschillende
worsten en heel veel verschillende kip en vlees producten.
Enkele voorbeelden daarvan zijn grilworst, kookworst, paardenworst,
kippenboutjes, kippenvleugeltjes en gemarineerde producten.
Hoe verschillend de producten ook zijn, ze hebben één
bepalende overeenkomst, het wordt allemaal op ambachtelijke
wijze gemaakt. Deze unieke eigenschap komt op verschillende
plaatsen in het productieproces tot uiting. Zo gebruikt het
bedrijf nagenoeg geen hulpstoffen. Dat in tegenstelling tot
de industriële vleesbereiders.